Niger

Aantal inwoners: 22.772.361
Oppervlakte: 1.267.000 km² (37x Nederland)
waarvan water: 0,02%
Talen: Frans (officieel), Hausa, Djerma, Kanuri, Tamasheq
Religie: Islam 80%, Animisme 15%, Christendom 5%
Hoofdstad: Niamey

 

De vlag van Niger werd kort voor de onafhankelijkheid geadopteerd. De oranje streep vertegenwoordigt de Sahara in het noorden. Het groen symboliseert hoop en de graslanden van het zuiden. De witte streep in het midden vertegenwoordigt reinheid en de rivier de Niger. De oranje cirkel staat voor de zon.

Het wapen van Niger toont een schild met daaromheen vier Nigerese vlaggen. In het schild worden vier goudkleurige symbolen getoond. Linksboven in staat een verticale speer met twee gekruiste Touaregzwaarden afgebeeld, rechtsboven drie gierstkolven, in het midden een zon en onderin een kop van een zeboe. Onder het schild staat op een lint de naam van het land in het Frans.

Achtergrondinformatie Niger
Niger is volledig afgesloten van de zee en omringd door de 7 landen Algerije, Libië, Tsjaad, Nigeria, Benin, Burkina Faso en Mali. De republiek Niger is ontstaan in 1960 vanuit de voormalige Franse kolonie West-Afrika. Het land heeft de naam gekregen van de rivier de Niger die dwars door het land loopt.

Klimaat
Deels gelegen in de Sahel-gordel heerst in ongeveer twee derde van het land een woestijnklimaat: veel droogte en hoge temperaturen. In het zuiden heerst een tropisch klimaat. Neerslag valt vooral van juni t/m september, vaak met flinke hoosbuien. Ieder jaar is het weer afwachten wanneer het zal regenen en hoeveel, wanneer er gezaaid kan worden en of het zaad of de jonge aanplant niet door onverwachte buien weg zal spoelen.
April, mei en juni zijn de warmste maanden. De temperatuur kan dan oplopen tot 45º C, in de woestijn kan het nog warmer worden. In de regenperiode is het koeler, en in de periode van november tot december daalt de temperatuur aanzienlijk: in de woestijn tot zo’n 30 tot 35º C overdag en in de Sahel soms tot 25º C. In deze zelfde periode waait de harmatan, die woestijnstof meevoert tot aan de kusten van Ghana en Benin.

Demografische gegevens:

 • Natuurlijke bevolkingsgroei:
 • Geboorten:
 • Overlijdens:
 • zuigelingensterfte:
 • Levensverwachting:
 • 3,3% (2003-2015), 3,22 (2016)
 • 44,8 in 2016, per 1000 inw.
 • 12,1 in 2016, per 1000 inw.
 • 82,8 in 2016 per 1000 levend geborenen
 • 55,8 jaar in 2016 mannen: 54,3 jaar
  vrouwen: 56,8 jaar

In het zuiden van Niger wonen de landbouwende Haussa (56%), Songhai en Djerma (22%) en Kanuri ( 4,3%). Ongeveer 20% van de bevolking bestaat uit nomadische veehouders die in het noorden wonen. Hiertoe behoren de Fulani of Fulbe (8,5%), de Toeareg (8%) en de Toeboe (1,2%). (Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken)

Dit is de Baobab boom, deze boom zie je heel veel in Afrika. Deze bomen kunnen wel meer dan 1000 jaar oud worden. Apen eten graag de vruchten die aan de boom groeien daarom worden deze bomen ook wel: apenbroodbomen genoemd.