Graanbank voor Inadougoum

Wat is een banc céréales?
Een banc céréales is een graanopslagplaats van steen of beton die een goede en veilige opslag van graan garandeert: geen vraat van dieren en insecten, geen rot door vocht, geen diefstal.
Boeren verenigen zich in een coöperatie, en een bestuur beheert de graanschuur. Boeren, die lid zijn van de coöperatie, kunnen hun oogst in zakken, tegen een opslagvergoeding verkopen aan de banc céréales.
In de zaaitijd kunnen zij hun verkochte partij terugkopen tegen inkoopprijs plus de opslag kosten en gebruiken als zaaigoed.
Wat daarna nog over blijft kan op de vrije markt tegen marktprijzen worden verkocht. Op deze manier hebben de boeren zaaigoed van een goede kwaliteit wat ze kunnen kopen voor een redelijke prijs en niet onbelangrijk: er wordt door de coöperatie geld verdiend. Dit geld kan worden gebruikt om te zorgen voor de continuïteit van de banc céréales, onderhoud, bewaking etc. en op langere termijn voor investeringen in het dorpsgemeenschap van Inadougoum. Te denken valt aan landbouwgereedschap en simpele transportmiddelen.

Voor het volledige projectplan van de Graanbank, klik hier
Plaquette van de graanbank, klik hier
Foto’s over de bouw van de eerste graanbank, klik hier
Evaluatierapport van de graanbank, klik hier